World of Wildlife maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

De leeuw: feiten en weetjes

Publicatiedatum: maandag 11 april 2011

 

De leeuw behoort tot de familie van de katachtigen en is binnen deze familie de op één na grootste soort. Alleen de tijger is groter. Hij leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara op de open savanne, grasvlakten, struikgebieden en halfwoestijnen. Hij is een echte carnivoor. De vrouwtjes gaan op jacht, onder meer op zebra's, buffels en gazellen. Zij jagen in de ochtend en kunnen al rennend een snelheid van 60 km per uur bereiken.

Koning der dieren

De mannetjes onderscheiden zich van hun vrouwelijke soortgenoten door hun manen. Vanaf driejarige leeftijd beginnen deze donkere haren te groeien. Hoe ouder de leeuw, hoe donkerder de manen van kleur zijn. Deze wilde haarbos maakt de mannetjes leeuw een opvallende verschijning. Mede daarom zijn het de vrouwtjes die op jacht gaan. Mannetjes wegen 150 tot 280 kilo, leeuwinnen wegen tussen de 100 en 182 kilo. In het wild kan een leeuw 10 tot 14 jaar oud worden.

De wereld in kleur en zwart-wit

De staart van de leeuw is 60 tot 100 cm lang. Deze houdt hem in balans bij het lopen, rennen en klimmen. Leeuwen kunnen goed horen en zien. Als het donker is zien ze zwart-wit, maar overdag ziet een leeuw wel in kleur.

Kaart leefgebied LeeuwLeefwijze

De leeuw leeft als een van de weinige katachtigen samen met soortgenoten. Deze sociale groepen kunnen soms wel uit dertig dieren bestaan. Gemiddeld bestaat een groep uit één of twee volwassen mannetjes, vijf volwassen leeuwinnen en diens nakomelingen.

De draagtijd is 15 weken, na die periode worden er 2 tot 6 welpen geboren. De jongen zijn na anderhalf jaar volwassen en na vijf jaar helemaal volgroeid. Vrouwtjes blijven meestal hun hele leven bij dezelfde groep. De mannetjes trekken na een jaar of drie verder.

Bedreiging

De mens vormt een grote bedreiging voor de leeuw. Stropers jagen op de dieren vanwege hun vacht, tanden en andere lichaamsdelen, waarvan sommige gebruikt worden als geneesmiddel. Daarnaast hebben leeuwen te maken met een inperking van hun leefruimte doordat de mens oprukt, het oerwoud kapt en leefgebied inneemt voor zichzelf.

Een ander groot probleem is de spanning die bestaat tussen de Afrikaanse boeren en roofdieren. Veel leeuwen worden gedood door boeren die hun vee proberen te beschermen tegen hongerige roofdieren. De leeuw is door deze ontwikkelingen een bedreigde diersoort. Er zijn in Afrika nog ongeveer 15.000 dieren. In India leven nog slechts 350 Aziatische leeuwen in een reservaat. Dit zijn de laatste exemplaren ter wereld van deze soort.

Jouw donatie speelt een belangrijke rol!

World of Wildlife steunt de Afri Leo foundation (Africat North) in Namibië. Deze stichting probeert het conflict tussen boeren en roofdieren op te lossen, door het geven van voorlichting. Op deze manier hoopt zij bij de boeren begrip te kweken voor de situatie van de leeuwen. Daarnaast verzorgt de stichting een educatief programma voor schoolkinderen. Het programma creëert bewustzijn en verstrekt informatie over de leeuw en de problemen die het dier ondervindt.

Reacties

Reactie plaatsen

Naam: *
Email: *
Bericht: *
Beveiligingscode: *
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Meer World of Wildlife nieuwsberichten

Nieuws

Laatste nieuws

lees verder
12-12-2014
Schildpad patrouille in Costa Rica
Esmee Ros is afgestudeerd in toegepaste biologie m…
lees verder
02-12-2014
Orang-oetan red kuiken
Bekijk de video waarop is te zien hoe een orang-oe…
lees verder
26-11-2014
De baby-olifant als toeristische attractie
Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olif…

Links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Hoe kun jij helpen?

Adopteer een dier
Schaf een adoptie cadeau aan
Activeer uw adoptiecadeau
Schaf een wildcard aan
Activeer uw wildcard
Doneer aan World of Wildlife